Skip to content

Οι προβλέψεις του Bill Gates για το τι θα συμβεί στον κόσμο τα επόμενα 20 χρόνια

Posted in stories

Το 1999 ο Bill Gates έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Business @ the Speed of Thought» (Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην ψηφιακή οικονομία). Στο βιβλίο αυτό, ο Gates κάνει 15 τολμηρές προβλέψεις που σήμερα μπορούμε να πούμε ότι επιβεβαιώθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που αν είχε σχέση με θρησκεία θα χαρακτηριζόταν προφήτης.

Site που συγκρίνουν τιμές, φορητές συσκευές που συνδέονται στο ίντερνετ, online πληρωμές, προσωπικοί e-βοηθοί, social media, μονοθεματικά site, είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που προέβλεψε πως θα δούμε (και είδαμε) από το 1999 μέχρι σήμερα.

Τι πιστεύει όμως ότι θα συμβεί στον κόσμο από δω και πέρα;

Η Αφρική θα καταστεί αυτάρκης στην παραγωγή τροφίμων.

Χάρη στην ανάπτυξη καλύτερων λιπασμάτων και σπόρων, η παραγωγή και η διατροφή θα βελτιωθούν πολύ. Η αναβάθμιση των υποδομών (στην Γκάνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη) θα επιτρέψει την καλύτερη σύνδεση των περιοχών παραγωγής με τις περιοχές διανομής. Επιπλέον, με τη χρήση της τεχνολογίας μέσω τηλεφώνων θα είναι εφικτή η λήψη πληροφοριών για την καλλιέργεια, η ενημέρωση για τον καιρό και για τις τιμές καθώς και η πρόσβαση σε e-banking.

 

Μέχρι το 2030 θα υπάρξει μια επανάσταση στο τομέα της πράσινης ενέργειας που θα αλλάξει τον πλανήτη

Έχοντας επενδύσει ήδη πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ο Bill Gates πιστεύει η εξάρτηση μας από τις ορυκτές ύλες θα σταματήσει σύντομα.

Το 2035 δεν θα υπάρχουν πλέον φτωχές χώρες στον πλανήτη

Είναι μύθος ότι οι φτωχές χώρες είναι καταδικασμένες να παραμείνουν φτωχές. Πολλές από τις χώρες -προφανώς όχι όλες- που αποκαλούσαμε φτωχές το 1960 τώρα ευημερούν. Το ποσοστό των πολύ φτωχών ανθρώπων μειώθηκε περισσότερο από το μισό από το 1990.

Δυστυχώς υπάρχει δρόμος ακόμα, καθώς περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει τόσο πολύ, ώστε οι όροι «αναπτυσσόμενες χώρες» και «ανεπτυγμένες χώρες» να έχουν χάσει την αρχική τους έννοια.

Δεν είναι όμως όλα θετικά.

Αμέτρητες θέσεις εργασίας θα χαθούν από τα ρομπότ

Αυτή είναι μια πρόβλεψη χαμηλού ρίσκου βέβαια, αλλά δίνει μια πρόταση για φορολογία στα ρομπότ(!) που θα μεταφέρει πόρους εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Ένα αερομεταφερόμενο παθογόνο θα μπορούσε να σκοτώσει περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε λιγότερο από ένα χρόνο

Σε διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ο Gates προειδοποίησε ότι μια επιδημία που μπορεί να οφείλεται σε μετάλλαξη, ατύχημα ή τρομοκρατική πρόθεση θα μπορούσε να σκοτώσει μεγάλο αριθμό πληθυσμού σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να φαίνεται τραβηγμένο, αλλά η εξάπλωση του ιού Εμπόλα φανέρωσε ότι δεν είμαστε 100% προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε κάτι τόσο σοβαρό, όπως ο Μαύρος Θάνατος, ο οποίος σκότωσε σχεδόν το ένα τρίτο της Ευρώπης ή η Ισπανική Γρίπη που εξαφάνισε 50-100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Με πληροφορίες από:
gatesfoundation.org
gatesnotes.com
securityconference.de

Advertisment ad adsense adlogger