fbpx

Γονιδιακή επεξεργασία θα μπορούσε να δημιουργήσει πικάντικες ντομάτες, ενεργοποιώντας τα γονίδια πιπεριάς που έχουν ήδη

Οι πιπεριές και ντομάτες είχαν έναν κοινό πρόγονο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια και παρόλο που ακολούθησαν διαφορετικά μονοπάτια, οι ντομάτες εξακολουθούν να έχουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη παραγωγή καψαϊκίνης, της ουσίας που κάνει τις πιπεριές καυτερές.

Εργαλεία επεξεργασίας γονιδίων όπως το CRISPR θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν ξανά αυτή την ιδιότητα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Trends in Plant Science. Οι επιστήμονες από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Viçosa στη Βραζιλία πιστεύουν ότι θα ήταν δυνατό να τροποποιηθεί γενετικά η ντομάτα ώστε να παράγει καψαϊκίνη, ωστόσο επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, η προσέγγιση μέχρι στιγμής είναι η ενεργοποίηση καθενός από τα υποψήφια γονίδια ξεχωριστά.

Ο λόγος αυτής της έρευνας δεν είναι η δημιουργία μιας “περίεργης” ποικιλίας -αν και προφανώς θα υπάρξει ένα κομμάτι της αγοράς που θα ενδιαφερθεί-, αλλά η ανάγκη εύρεσης μιας πιο οικονομικά βιώσιμης πηγής καψαϊκίνης. Η ουσία αυτή που βρίσκεται από αναισθητικά και σπρέι πιπεριού μέχρι και σε προϊόντα αδυνατίσματος, παράγεται από πιπεριές τσίλι. Η δυσκολία στην καλλιέργεια τους σε αντίθεση με τη ντομάτα και το πόσο καλά μελετημένη είναι αυτή σε σχέση με τον συγγενή της, μπορεί την καταστήσει στο μέλλον ως την κύρια πηγή παραγωγής της ουσίας.

Advertisment ad adsense adlogger

Μοιραστείτε το