fbpx

Το εργαστηριακό κρέας μπορεί να είναι η μεγάλη ευκαιρία της ανθρωπότητας

Το περιοδικό Strand το 1931, δημοσίευσε ένα άρθρο του Ουίνστον Τσόρτσιλ, στο οποίο ο πολιτικός περιέγραφε το πως φανταζόταν τον κόσμο σε 50 χρόνια (Fifty Years Hence). Στον μελλοντικό κόσμο, οι άνθρωποι δεν έκτρεφαν ζώα για το κρέας τους.

“Με μεγαλύτερη γνώση των λεγόμενων ορμονών, δηλαδή των χημικών αγγελιοφόρων στο αίμα μας, θα είναι δυνατόν να ελέγξουμε την ανάπτυξη. Θα ξεφύγουμε από τον παραλογισμό του μεγαλώματος ενός ολόκληρου κοτόπουλου για να φάμε στήθος ή φτερούγα, καλλιεργώντας αυτά τα μέρη χωριστά, σε ένα κατάλληλο μέσο.” ~ Winston Churchill

Η εταιρία παρασκευής φαγητού Just στο San Francisco σκοπεύει μέχρι το τέλος του 2018 να είναι η πρώτη εταιρία που θα καταφέρει να προμηθεύσει συγκεκριμένα εστιατόρια -πιθανότατα της Ασίας, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ρυθμιστικό πλαίσιο στις ΗΠΑ- με κρέας από κοτόπουλο, με την διαφορά ότι το κοτόπουλο από το οποίο προέρχεται το κρέας, παραμένει ζωντανό και ευτυχισμένο.

Το 2013 ο Ολλανδός επιστήμονας Mark Post δημιούργησε το πρώτο “εργαστηριακό” burger του οποίου το κόστος ξεπερνούσε τα 250.000 ευρώ, τιμή η οποία σύμφωνα με τον δημιουργό του θα μπορούσε να μειωθεί στα 10 ευρώ αν το προϊόν έβγαινε σε μαζική παραγωγή. Τώρα, έστω και με 37 χρόνια καθυστέρηση από το πότε φανταζόταν ο Τσόρτσιλ, ήμαστε κοντά στο να βγουν τα λόγια του αληθινά.

Με μια ανώδυνη βιοψία ή ακόμα και την λήψη ενός φτερού, κύτταρα του ζώου συλλέγονται και επεξεργάζονται, με το αποτέλεσμα τους να μπαίνει σε ένα βιοαντιδραστήρα όπου τα φυτικά θρεπτικά συστατικά που τους παρέχονται, μετατρέπουν σε λίγες μέρες τα μικροσκοπικά κύτταρα σε κανονικά chicken nuggets. Το αποτέλεσμα είναι πανομοιότυπο με το “παραδοσιακό” κρέας και δεν έχει καμία σχέση με τα υποκατάστατα κρέατος που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά.

  • η εκτροφή ζώων για φαγητό είναι μία από τις κύριες αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων
  • η υπερχορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα ενισχύει την ανθεκτικότητα των υπερμικροβίων και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων και των ζώων
  • ο μέσος καταναλωτής θα καταναλώσει περισσότερο από 100 κιλά κόκκινου κρέατος και πουλερικών φέτος
  • σφαγιάζουμε 70 δισεκατομμύρια ζώα ετησίως για να ταΐσουμε επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους

Advertisment ad adsense adlogger

Μοιραστείτε το