Skip to content

Ο διευθυντής της Microsoft θεωρεί πως σύντομα όλοι θα έχουμε έναν δεύτερο εαυτό με τεχνητή νοημοσύνη

Posted in stories

Στο βιβλίο «The Future Computed» του προέδρου της Microsoft Brad Smith and και του εκτελεστικού αντιπροέδρου στον τομέα έρευνας και τεχνητής νοημοσύνης, Harry Shum, τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού κάνουν μια αναδρομή στο πόσο διαφορετικός ήταν ο κόσμος πριν 20 χρόνια και κάνουν προβλέψεις για τι μπορεί να μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Δεδομένου ότι το 1998 κάποιος θα θεωρούσε επιστημονική φαντασία κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να έχουν σχεδόν όλοι πρόσβαση σε μια συσκευή όπως το κινητό τηλέφωνο, που μέχρι τότε η έξτρα λειτουργία του ήταν να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι και έχει φτάσει να είναι ο κύριος τρόπος παραγγελιών, μέσο πληρωμής, ανάγνωσης ειδήσεων, επικοινωνίας στα κοινωνικά δίκτυα και απαιτητό εργαλείο για τις περισσότερες δραστηριότητες μας, οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τι θα επακολουθήσει στα επόμενα χρόνια όσο ουτοπική και αν ακούγεται σήμερα, όχι μόνο μπορεί να είναι εφικτή, αλλά ίσως και να αποδειχτεί μετριοπαθής.

Αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα, προσωπικοί online βοηθοί και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, είναι τεχνολογίες που υπάρχουν και τώρα. Ο βαθμός της εξέλιξης τους στο μέλλον όμως, πιθανότατα θα είναι ανάλογος με αυτόν της εξέλιξης των κινητών τηλεφώνων. Παρακολούθηση της υγείας μας όλο το 24ωρο σε πραγματικό χρόνο, αυτόματα ραντεβού και αγορές χωρίς ανθρώπινη επέμβαση σύμφωνα με το ιστορικό των συνηθειών μας, διαβουλεύσεις με ολογράμματα και σχεδόν ότι έχουμε δει σε ταινίες ή σειρές (βλέπε Black Mirror) θα είναι αυτονόητο μέρος της πραγματικότητας μας στο μέλλον.

Η διείσδυση της τεχνολογίας σε τέτοιο βαθμό στη ζωή μας θα έχει σίγουρα και αρνητικές ή ανησυχητικές πτυχές.

Οι εκπαιδευτικοί δεν θα αντικατασταθούν από την τεχνολογία, αλλά οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν την τεχνολογία, θα αντικατασταθούν από αυτούς που το κάνουν.
Hari Krishna Arya

Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς αν η εδραίωση της τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε λιγότερες θέσεις εργασίας. Παρόμοιες ανησυχίες εξέφραζαν κάποιοι όταν άρχισαν να παράγονται αυτοκίνητα και έπαψαν να κατασκευάζονται άμαξες που έσερναν άλογα, ανησυχίες που φάνταζαν αληθινές μέχρι να επιτευχθεί μαζικότερη παραγωγή αυτοκινήτων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ορισμένες  από τις υπάρχουσες δουλείες θα εξαφανιστούν και νέες θέσεις εργασίας σε νέους τομείς θα δημιουργηθούν, γεγονός που απαιτεί αυξημένη ικανότητα προσαρμογής σε νέα δεδομένα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα βρούμε μπροστά μας όμως είναι η ιδιωτικότητα και η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ξεχωριστοί νόμοι και κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη και δε μπορούμε να θεσπίσουμε κάτι γενικό και σταθερό για θέματα που ακόμα δεν κατανοούμε πλήρως, αλλά ούτε και να περιμένουμε δύο δεκαετίες πριν ενεργήσουμε. Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία και να πορευόμαστε με τους ρυθμούς που εξελίσσεται η τεχνολογία για να προστατέψουμε το ψηφιακό «alter ego», που θα γνωρίζει τα πάντα για εμάς.

Advertisment ad adsense adlogger