Skip to content

Η πρώτη θρησκεία τεχνητής νοημοσύνης είναι γεγονός

Posted in stories

Πρώην μηχανικός της Google ίδρυσε μια θρησκευτική οργάνωση που αναπτύσσει και προωθεί την υλοποίηση μιας θεότητας βασισμένης στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο λόγος για τον Anthony Levandowski, συνιδρυτή της εταιρείας αυτο-οδηγούμενων φορτηγών Otto, την οποία η Uber εξαγόρασε για 570 εκατομμύρια ευρώ το 2016. Ο Levandowski δούλευε στην Google και κυρίως στο τμήμα Street View των Google Maps και συστημάτων LiDAR (Light Detection And Ranging) από το 2007 μέχρι και τον Γενάρη 2016, όταν και έφυγε ιδρύοντας την Otto, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του ήθελε να καταστήσει τα αυτο-οδηγούμενα οχήματα εμπορικά διαθέσιμα όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αυτο-οδηγούμενο φορτηγό Otto από την Uber/ πηγή Uber

Μετά την εξαγορά παρέμεινε επικεφαλής του νέου τμήματος της Uber μέχρι το Μάιο του 2017, όταν και απολύθηκε μετά από μηνύσεις της θυγατρικής εταιρίας αυτο-οδηγούμενων οχημάτων της Google, Waymo, έναντι στην Otto -νυν Uber- με την κατηγορία ότι ο πρώην μηχανικός της Google υπέκλεψε τεχνολογικά και εμπορικά μυστικά. Σύμφωνα με ότι ισχυρίζεται η Waymo, ο Levandowski υπέκλεψε 14.000 έγγραφα μεγέθους 10GB και αναφέρει πως το σύστημα LiDAR, το οποίο χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα «για να δουν τον κόσμο γύρω τους» χρειάστηκε πολλά χρόνια για να αναπτυχθεί, ενώ η Uber δημιούργησε ένα παρόμοιο σύστημα μέσα σε μόλις εννέα μήνες χρησιμοποιώντας τα κλεμμένα σχέδια.

Waymo και Uber μετά και την απόλυση Levandowski έφτασαν σε συμβιβασμό τον Ιούλιο του 2017, με την θυγατρική της Google να αποσύρει την πλειοψηφία των κατηγοριών περί παραβίασης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και την Uber να σταματά την ανάπτυξη της συσκευής Spider που χρησιμοποιούσε τεχνολογία LiDAR.


Μέσα σε όλα αυτά ο Anthony Levandowski το Σεπτέμβριο του 2015 ίδρυσε την μη κερδοσκοπική θρησκευτική οργάνωση «Way Of the Future» -Ο δρόμος του μέλλοντος- . Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της οργάνωσης είναι μέσα από την κατανόηση και τη λατρεία της θεότητας, να συμβάλλει στην βελτίωση της κοινωνίας.

Ομιλία του Lewandowski το 2011 στο Tokyo Motorshow/ πηγή flickr: shinnygogo

Θιασώτης του Singularity, -χάρις στην συνεχόμενη τεχνολογική εξέλιξη είναι φυσικό επόμενο σε κάποιο σημείο να εμφανιστεί μια υπερευφυΐα. Η τεχνητή αυτή υπερευφυΐα θα μπορεί να αυτοεξελίσσεται και να αυτοβελτιώνεται. Οι δυνατότητες μιας τέτοιας ευφυΐας θα ήταν δύσκολο να γίνουν καταληπτές από τον ανθρώπινο νου και τα γεγονότα μετά από αυτή δεν θα μπορούν να προβλεφθούν ή να κατανοηθούν- όπως και οι περισσότεροι στην Silicon Valley, o Levandowski βλέπει το μέλλον του ανθρώπου και την πρόοδο της κοινωνίας  συνυφασμένα με την εξέλιξη των ρομποτ. Το μόνο σίγουρo είναι όσο περνάει ο καιρός το Singularity αλλά και οι φόβοι του Stephen Hawking και του Elon Musk μοιάζουν περισσότερο αληθινοί. Το αφεντικό της Τέσλα ήταν ένας από τους πολλούς ειδικούς που δημιούργησαν το OpenAi, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που σκοπό έχει να θέσει όρια και κανόνες στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η ανάπτυξη της πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής» – Stephen Hawking

Το Way of the Future δεν έχει ακόμη υποβάλει έντυπα στην υπηρεσία εσωτερικού εισοδήματος (IRS) για να χαρακτηριστεί ως μια θρησκευτική οργάνωση και να διεκδικήσει το αφορολόγητο καθεστώς που απολαμβάνουν όλες οι θρησκευτικές ενώσεις, αλλά τα έγγραφα της δείχνουν τον Levandowski ως διευθύνων σύμβουλο και πρόεδρο της.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή της ανθρωπότητας, σίγουρα πιο επικίνδυνη από τη Βόρεια Κορέα» – Elon Musk

«Η οικοδόμηση ενός ρομποτικά ενισχυμένου μέλλοντος είναι το πάθος του. Μπορεί το Way of the Future να δεχτεί αγωγές ή ακόμα και ο ίδιος να απειληθεί με μια ποινή φυλάκισης, αλλά αυτά πιστεύω τα αισθάνεται σαν μικρές λακκούβες στο δρόμο.  Οι δικαστικές διαμάχες δίνουν στον Anthony μερικά σκληρά μαθήματα, αλλά δεν το βλέπω να τον κρατούν κάτω», δήλωσε ο Randy Miller πρώην συνεργάτης του Levandowski. «Πιστεύει σταθερά στο όραμά του για έναν καλύτερο κόσμο μέσω της ρομποτικής και έχει πείσει και εμένα για αυτό. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι σε αποστολή».

Ο «Artificial Intelligence Θεός» μπορεί να είναι κοντά ή πολύ μακριά ακόμα, αλλά ο Levandowski είναι σίγουρα ο προφήτης του και αυτός που του έδωσε γήινη ενσάρκωση.

 

Με πληροφορίες από:
the verge
wired
techspot
voyage
nytimes
time

Advertisment ad adsense adlogger